Streaming live at 10am (PST)

Font Loads Slow - a default font flashes first

Sometimes my site’s font loads slow. A different font appears briefly.

I tried to change the minify options because webflow says it’d make loading snappy, to no avial.
I don’t need a stylesheet, do I? Can I set a default font in order to fix this problem?


Here is my site Read-Only: https://preview.webflow.com/preview/renata14?utm_medium=preview_link&utm_source=designer&utm_content=renata14&preview=8388ca069399ccfeebb84275a77e7f58&mode=preview

my site’s Live link: renata.tv

I’ve seen a short flickering of the system font before your chosen font had loaded. It seems like there are a lot of fonts loading (93% of your homepage size and requests are fonts).

WebFont.load({  google: {    families: ["Nunito:200italic,300,300italic,regular,italic,600,600italic,700,700italic,800,800italic,900,900italic","Fira Sans:100,100italic,200,200italic,300,300italic,regular,italic,500,500italic,600,600italic,700,700italic,800,800italic,900,900italic","Poppins:100,100italic,200,200italic,300,300italic,regular,italic,500,500italic,600,600italic,700,700italic,800,800italic,900,900italic","Source Sans Pro:200,200italic,300,300italic,regular,italic,600,600italic,700,700italic,900,900italic","Nunito:200,200italic,300,300italic,regular,italic,600,600italic,700,700italic,800,800italic,900,900italic","Space Mono:regular,italic,700,700italic","Alfa Slab One:regular","DM Sans:regular,italic,500,500italic,700,700italic","DM Serif Display:regular,italic","Quattrocento:regular,700","Fanwood Text:regular,italic"]

Maybe you should try to get rid of the unused fonts first.

I don’t know about the minify options though.

Hi! Thank you for your speedy response. How do I use webflow to remove those fonts? Thank you in advance.

You’ve got many unused classes in the style manager:

I didn’t check them all but I assume a lot of these classes have different fonts applied. Each font used in a class creates a request and loads it (even if that class isn’t actively applied to any element). Clean them up, if you don’t need them anymore.

(post withdrawn by author, will be automatically deleted in 24 hours unless flagged)

Hey so that didn’t solve the problem! It was good information but an old preset font still flickers before loading the font I’ve chosen throughout my site.

Are you going to use Quattrocento all over your website?

Try set that font to Body (All Pages) too, it still has DM Sans applied to it:

grafik

I’ve used your old read-only link and it seems you still have many unused classes in your project. I’d recommend to clean up those at some point.

That solved my case! Thank you ChrisT !